Dit jaar vieren we Gouda bij Kaarslicht vanwege de coronamaatregelen anders dan andere jaren. Geen activiteiten overdag op of rond de markt, geen muziekconcerten en ook geen 20.000 bezoekers bij de ontsteking van de kerstboom op de markt. De saamhorigheid rond de 65e editie van Kaarsjesavond moeten we dit jaar in huiselijke kring zoeken. Het motto is dit jaar, ‘blijf thuis voor de buis en zet een kaars voor je raam’.

Vrijdag 11 december staat in de agenda rood omcirkeld als de 65e Gouda bij Kaarslicht. Omdat het een klein jubileum is, zou er toch extra feestelijk uitgepakt worden. Maar corona heeft de feestvreugde bedorven. Omdat niets doen geen optie is, heeft stichting Gouda bij Kaarslicht de creatievelingen van de Theaterbakkerheij gevraagd om mee te denken over een andere invulling van Gouda bij Kaarslicht dit jaar. Dat heeft geresulteerd in een unieke film, met in de hoofdrol onze kinderburgemeester Ruben Mourik. De redactie van de Goudse Post is mediapartner van Gouda bij Kaarslicht en kreeg een sneak preview van de eerste filmopnamen. “De film is geen thriller of horror, maar er gebeurt wel het een en ander,” stelt John de Heij van de Theaterbakkerheij. “Gouda leent zich bij uitstek voor een film, we hebben al op veel locaties gefilmd en zijn pas halverwege.” De film begint bij burgemeester Pieter Verhoeve, die letterlijk met zijn handen in het haar zit, nadat bekend was gemaakt dat Kaarsjesavond op 11 december vanwege de coronamaatregele geen doorgang kan vinden en de hulp inroept van de kinderburgemeester Ruben Mourik. Vervolgens komt Ruben met een geniaal plan om Kaarsjesavond te redden door huis-aan-huis kaarsen te gaan bezorgen, die de Gouwenaars voor de ramen zetten. Onderweg komt hij allerlei bijzondere mensen tegen, zoals stadsbeiaardier Boudewijn Zwart, met wie Ruben een stukje meespeelt op het carillon en hij helpt bij de Aloyisiusschool met versieringen voor bij het kerstdiner. Verder gebeurt er bij het IJsselhuis ook het een en ander. Maar is Ruben ‘s avonds nog op tijd voor de ontsteking van de boom? “We verklappen nog niet teveel. Maar naast een aantal tradities komt er ook een aantal verrassingen voorbij,” stelt de Heij lachend. Zoals gezegd, de filmopnamen door documentairemaker Vincent van den Broek, zijn in volle gang.

Zorgcentrum Gouwestein is al in kerstsferen gehuld en buiten brandt de opgetuigde kerstboom. “Ja, eind oktober was de boom al opgetuigd. Wel vroeg, maar alles moet natuurlijk wel kloppen. We willen in Gouda het kerstgevoel overbrengen zonder dat men massaal naar de markt gaat. Daar gebeurt toch niets. Het wachten is nu tot komende week de kerstverlichting door de binnenstad brandt, dan kunnen we weer verder met de opnames.”
Voor Ruben is dit zijn filmdebuut en de rol is hem op het lijf geschreven. Vooraf had hij nooit kunnen bedenken als kinderburgemeester de hoofdrol in een film te zullen spelen. “Ik kom nu op plaatsen waar ik nog nooit ben geweest. Het leukste tot nu toe vond ik het meespelen met de 9-koppige band met zangeres Pauline van de Stad,” vertelt Ruben. “Oh, wacht jij maar af,” vult John hem aan. “Er komen nog veel meer leuke momenten voorbij, want we hebben zoveel talent in Gouda.”

Zorg dat u vrijdag 11 december thuis bent en uw televisie om klokslag 19.00 uur afstemt op TV West. En vergeet niet een kaars voor uw raam te zetten. Binnenkort zult u begrijpen waarom.